Många har varit med om sexuella övergrepp och många lyckas ta sig ut på andra sidan, läkta från insidan. Men hur lång tid som bearbetningen av ett sexuellt övergrepp kan ta, varierar från person till person. Det bästa är att försöka berätta för någon så fort som möjligt, du ska inte behöva bära på traumat ensam. Det finns bra hjälp och personer att prata med.
Det är vanligt att man går igenom olika faser efter ett sexuellt övergrepp. Först kan allt kännas totalt övermäktigt och nästan som att man håller på att bli galen. Man blir ständigt påmind om det otäcka och hemska man varit med om. Andra följande faser är:
- Ifrågasättandet. Efter den första akuta fasen brukar man börja ifrågasätta händelsen. Det är vanligt att man tänker ”men hände det verkligen” eller ”var det verkligen ett övergrepp” och så vidare. Detta är vanligt och ett sätt för personer blivit sexuellt övergripna att bearbeta stressen och traumat. Man försöker för sig själv förminska vad man varit med om.
- Hitta stöd. Efter en tid brukar händelsen och övergreppet som skett verkligen sjunka in. Man förstår att man var med om det. När vetskapen sjunkit in är det viktigt att söka hjälp så fort som möjligt. Prata med en vuxen, en vän, ett syskon eller ring/chatta med en stödorganisation. Vi länkar bra organisationer längre ner.
- Lägg bort skulden. För den som varit utsatt för ett sexuellt övergrepp är det väldigt vanligt att man skuldbelägger sig själv. Tankar som ”varför skrek eller slogs jag inte?” kan börja snurra i huvudet. Men kom ihåg, det är aldrig ditt fel. Det är inte du som ska bära skulden för den är inte din.
- Saknad och sorg. En person som blir utsatt för ett sexuellt övergrepp som barn eller ungdom kan ofta många år senare känna djup sorg och saknad. Saknad av en förlorad barndom eller av att den trygghet du skulle haft togs ifrån dig. Det är helt normalt att känna så, låt känslorna få komma fram.
- En minst lika vanlig känsla är den som kokar inombords, helt hälsosamt att känna sig arg på förövaren eller på de som inte lyssnade och hjälpte dig när du behövde dem som mest. Våga vara arg om du känner att du behöver det.
- Det kan vara bra för läkningsprocessen att möta och konfrontera den som utsatte dig för det sexuella övergreppet. Dock är det inte bra för alla, det är bara du själv som vet.
- Gå vidare. Hur lång tid det tar att bearbeta ett sexuellt övergrepp är svårt att svara på. Vissa kan komma vidare och släppa händelsen relativt snabbt, kanske efter två år. Andra kämpar i många år för att ta sig vidare. Men om du berättar och vågar ta det första steget till att bearbeta ditt trauma har du redan tagit dig en bra bit på vägen.
Avslutningsvis ska du komma ihåg att det aldrig var ditt fel och du ska inte känna någon skuld, endast förövaren ska bära skulden och skammen.
För dig som söker efter ett bra stöd efter övergrepp kommer här en lista på ett par organisationer som du kan ringa, mejla och chatta med:
- BRIS – Barnens rätt i samhället
- Tjejjouren
- BUPBehöver du nå oss, kan du göra det här.